#Okuduklarım Rolling Stones, Jimi Hendrix, Robert Redford

#Okuduklarım Rolling Stones, Jimi Hendrix, Robert Redford

#Okuduklarım Instagram sayfamda paylaştığım kitapları topladığım bir seçkinin adı. Blogum hazır yeni tasarımına kavuşmuşken, yeni lezzetlerle görücüye çıksın istedim. Ve başlangıcı peş peşe hatta iç içe okuduğum üç biyografiyle başlamak istedim. Biyografi okumayı da izlemeyi de seviyorum. İnsana istediğinde, hayal kurduğunda ve hayallerinin peşinden gidebildiğinde neler başarabileceğini gösterir. İlham verir. Feyz alırsınız. Özellikle kaygısız, olanı olduğu şekliyle aktarabilen biyografilere bayılıyorum.

Başlıkta yer alan üçlü bugünün konusu. Üç kitap üç farklı bakış açısı. Jimi Hendrix kendi notlarından, onun ağzından aktarılmış bir kitap. Amerika’dan İngiltere’ye uzanan bir yol hikayesi. Mektuplar, notlar, söyleşiler. Bir insanın hayaline sıkı sıkı sarılıp ardı sıra ilerleyişi. Sıfırdan başlamanın, defalarca başlayabilmenin ve vaz geçmeyişin öyküsü. Kitabın 45. sayfasında Ağustos 1965 tarihli bir mektup “New York’tan eve Mektup” yer alıyor. Mektup kitap boyu aklımda yankılanan bir cümle ile başlıyor: 

“Hâlâ burada olduğumu ve bir yerlere gelme mücadelesi verdiğimi bilmenizi istiyorum. Her gün yemek yemesem de her şey benim için iyi gidiyor. Gitarım ve amfim hâlâ duruyor ve onlar olduğu sürece kimse beni yaşamaktan alıkoyamaz.”  

Kitabı okurken sık sık bahsettiği isimlerin şarkılarını Spotify’da bulup, listeme ekledim. Şarkılarının ötesinde insan olarak kanlı canlı önünüzde beliriyor Hendrix. Sokaklarda yaşadığı, aç ama umut dolu gözleriyle bakıyor gözlerinize. Saygı duyuyorsunuz. Benzer bir saygıyı kitapları okurken bir yandan izlediğim Netflix belgeseli The Last Dance’i izlerken Denis Rodman’a karşı da hissettim. Kalıba sokulamaz, dizginlenemez, kendi olmasına izin verildiğinde o vahşi ve aykırı duruşundan Davut Heykeli kadar pürüzsüz bir akış çıkar karşınıza. Kitabı daha bir çok notla tamamladım, okuyup kendi keşfinizi yapmanız için alıntılamayacağım. Yönsüz, rehbersiz bir serbest okuma Hendrix’i onurlandıracaktır kanımca.

Hendrix’in kapağını kapattığımda yüzümde mor bir gülümseme vardı.

Hendrix Mor’u! Hemen peşinden Robert Redford Biyografisine başladım. Babasıyla olan çelişkisi, duruşu, yolunu bulma çabası. Film dünyasına katkıları, özellikle Sundance hikayesi. Çelişkileri, çöküşleri, hüzünleri, aykırı, düzen karşıtlığı, diploma töreninde herkes heyecanla bekleşirken en arkada Mad dergisine gömülüşü, çocuk tutkusu ve daha bir çok yanıyla dokunabiliyorsunuz. Kitap içerisinde bir kaç kitap var bence. Ve sadece Sundance hayalini tek bir kitap olarak okumayı, tekrar okumayı, sonra tekrar okumayı tercih ederdim.

Her şeyi yazmak ister insan yazarken. Bir şeyler eksik kalmasın. Hep aklına bir şey geliverir. O da olsun bu da olsun. Derken bir bakarsın sıkıcı olmuş. Redford biyografisini birkaç kez bırakmak istedim. Nedeni sanırım bana bir şey bırakmamış olmasıydı. Dünyada gerçek olmuş en önemli hayallerden birisi anlatılıyordu ama benim hayal kurmama sanki izin verilmedi. Yüzlerce sayfadan oluşan bir akademik makale hissi yarattı. O nedenle hızlı okuma modunu açıp ilgimi çeken yerlerde yavaşlayarak okudum. Üçü içinde en soğuk olanıydı. Bir insanı, bir insanın hayallerini okumak, onun yükselişine tanık olmak yeterli geldi benim için. Notlarımı aldım, kitabı kaldırdım.

Ve Rolling Stones. Rich Cohen’in diline bayıldım.

Kitap çok eğlenceli. Betimlemeler çarpıcı. Kesinlikle bir panayır yeri. Sanki Cohen bu kitabı yazmak için görevli gelmiş yeryüzüne. Cümleleri keskin, zeki ve eğlenceli. Rolling Stones gibi, kitap müthiş bir sahne şovu. Çok eğlendim okurken. Çok not aldım. Bir hayalin gerçekleşmesini anlatırken kendi hayalini gerçekleştiren bir yazarla tanışıyorsunuz. Öykü içinde öykü. Kitabın 86. sayfasında “Küçüklüğümden beri yazar olmak istemiştim,” cümlesiyle bu hayalini ilan etmiş Cohen. Bu cümle ile başlayan paragrafın devamını mutlaka okumalısınız. Bir cümlesini şu an yazmakta olduğum kitabımda alıntılamak için not aldım.

#Okuduklarım hashtagiyle paylaşacağım üç kitap içerisinde en sevdiğim, en çok eğlendiğim Rolling Stones oldu. Hendrix’i bir solukta okudum. Redford’u okurken çokça sıkıldım. 

#Okuduklarım Rolling Stones, Jimi Hendrix, Robert Redford

Jimi Hendrix Sıfırdan Başlamak ve Rich Cohen Güneş, Ay ve Rolling Stones Domingo yayınlarından. Sırasıyla 29TL ve 30 TL etiket fiyatları, notlar kısmı hariç 250 ve 300 sayfalar. Michael Feeney Callan Robert Redford Biyografi Artemis yayınlarından notlar hariç 569 sayfa ve etiket fiyatı 29TL.    

Tags: , , , , , ,